Germania ar putea avea dificultăți în atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor poluante, în contextul în care Fondul special pentru tranziție energetică are un deficit de zece miliarde de euro, conform grupului media Bloomberg.
Problemele Fondului de transformare amenință proiecte esențiale în materie de energie solară și hidrogen, afirmă oficiali guvernamentali de la Berlin, sub protecția anonimatului.
”În momentul de față, nu este posibil să oferim informații definitive pe această temă, totul depinde de diverși parametri și de estimări care trebuie actualizate”, a comunicat Ministerul german de Finanțe.
Coaliția care susține Guvernul Olaf Scholz a fost nevoită să restructureze sursele de finanțare după ce Curtea Constituțională a decis la sfârșitul anului trecut că nu era posibil transferul unor fonduri de 60 de miliarde de euro, rămase necheltuite din pandemie, către proiectele de tranziție energetică și ecologică.
Bugetul pe anul 2024 a fost aprobat în mod preliminar, dar Guvernul de la Berlin a fost nevoit să limiteze creditarea externă, iar situația financiară generează preocupări privind atingerea obiectivului de diminuare a emisiilor poluante cu 65% până în anul 2030.
”Principala problemă este că Germania ar trebui să facă investiții masive în cursul acestui deceniu pentru accelerarea tranziției climatice, pentru asigurarea energiei accesibile și transformarea industriei, care trebuie să se detașeze de gazul ieftin din Rusia. Însă, în acest moment, nu pare să existe un consens favorabil în acest sens”, afirmă Jens Burchardt, expert la filiala din Berlin a Grupului de Consultanță Boston (BCG) și fondatorul Centrului pentru Climă și Sustenabilitate.
Robert Habeck, ministrul Economiei, a anunțat un plan de subvenții pentru reducerea emisiilor poluante din industrie, dar resursele, care ar trebui să atingă volumul de 49 de miliarde de euro anul acesta, sunt limitate.
”Pregătirile inițiale pentru elaborarea proiectului de buget pe anul 2025 sunt în curs, procedurile vor începe curând”, a subliniat Ministerul Economiei de la Berlin.
În acest context, este incert dacă Berlinul va putea demara proiectele de construire a 40-50 de centrale pe hidrogen și gaz, pentru realizarea tranziției de la sistemele pe bază de cărbune.
Membrii Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului german, au aprobat vineri bugetul pe anul 2024, fiind prevăzute cheltuieli de 476,8 miliarde de euro și credite de 39 de miliarde de euro. Uniunea Creștin-Democrată (CDU, centru-dreapta, opoziție) a criticat planul bugetar elaborat de Guvernul Olaf Scholz. ”Fondurile nu sunt repartizate în mod corect. Actuala coaliție guvernează separat de interesele populației”, a acuzat Christian Haase, un politician CDU responsabil de afacerile bugetare.
În pofida protestelor fermierilor, noul plan bugetar prevede reducerea treptată a subvențiilor pentru motorina agricolă. De asemenea, vor fi reduse fondurile pentru indemnizații sociale și vor fi majorate taxele impuse traficului aerian. Pentru a intra în vigoare, bugetul va trebui aprobat și de Bundesrat, Camera superioară a Parlamentului, astfel că ar putea suferi anumite modificări, la cererea reprezentanților landurilor.
Foto: Profimedia
Citește și: